Vanochtend gelezen: juice jacking, Blackberry en babynamen-app

Weer wat geleerd: ‘juice jacking‘, het stiekem downloaden van data van of uploaden van malware naar je telefoon, wanneer je die aansluit op een openbaar oplaadpunt

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) waarschuwt dat veel banken en anderen als mobiele telecom-aanbieders, en access providers maar slordig omgaan met de beveiliging van hun domeinen.

Liever een fysiek toetsenbord dan swypen? Er komt een nieuwe Blackberry op de markt.

Google helpt bij het lezen van je e-mail (ahem…): de app Inbox zal in de toekomst waarschijnlijk niet meer de eerste regel van een e-mail laten zien op het beginscherm , maar de belangrijkste regel.

Voor wat, hoort wat: in ruil voor (veel) informatie over de aanstaande ouders kunnen deze Zwitsals zelflerende babynamen-app gebruiken.

Acteur Egbert-Jan Weeber denkt dat mensen zonder smartphone niet eens de weg meer kunnen vinden. Hm… Guilty as charged. Ik zou best toe kunnen met een telefoon die alleen kan bellen en sms-en, maar Google Maps zou ik toch wel heel erg missen.

Terug naar Windows 10

Ik heb nu een tijdje Ubuntu 16.04 LTS uitgeprobeerd op mijn oude laptop, omdat Windows 10 langzaam maar zeker aan snelheid begon in te boeten. Veel snelheidswinst heb ik echter niet kunnen constateren met Ubuntu. Tussendoor heb ik nog ook kort een 32-bits versie met een lichtgewicht window manager geprobeerd (Lubuntu), maar daar werd ik ook niet veel vrolijker van. 

Dus. Terug naar Windows 10. En eens kijken of een schone installatie ervan een verschil maakt met de upgrade van Windows 7 naar Windows 10 die ik eerder deed en al wel redelijk tevreden over was.

Eerst moest ik een installatiebestand downloaden bij Microsoft en kopiëren naar mijn USB drive. Aangezien ik dat dus op de laptop met Ubuntu moest doen, had dat wel wat voeten in aarde, naar uiteindelijk had ik een USB drive waarvan ik kon opstarten en installeren.

Dacht ik.

Na een paar stappen in de installatie liep ik al vast, omdat er een ‘media driver’ benodigd was die klaarblijkelijk niet vindbaar was. Dan maar middels de Media Creation Tool op een laptop met Windows een nieuwe installatieschijf gemaakt.

Dat ging beter. Bij het aanmaken koos ik voor de Engelstalige versie, aangezien mijn vrouw en ik Engels als voertaal gebruiken. Ondanks dat mijn oude Windows wel Nederlandstalig was liep de rest op rolletjes. Windows herkende, na ingeven van het Wifi-wachtwoord en online gaan, dat het al eens op deze machine was geïnstalleerd. En aangezien ik geen wijzigingen in de hardware had aangebracht bleek Windows later netjes geactiveerd te zijn.

De snelheid van het systeem is tot nog toe goed. Het enige wat wel opvalt is dat de ventilator (net als voorheen) snel aanslaat. Doordat Ubuntu op een andere manier met de resources omsprong had dat als prettig effect dat ik de ventilator weinig hoorde. Maar eens zien of ik daar nog wat aan kan doen.

Terug naar Inoreader

setrssreader

Nadat ik Reader van WordPress een tijdje als feedreader heb gebruikt ben ik nu terug bij Inoreader. Reader laat je niet zien wat je al gelezen hebt en er zitten nog wat bugs hier en daar, waardoor je bijvoorbeeld berichten van feeds waar je je net van hebt afgemeld toch nog te zien krijgt. Verder werken sommige feeds niet om welke reden dan ook, etc. Ik wil graag zoveel mogelijk simplificeren en van zoveel mogelijk apps af, maar Reader is gewoon (nog) niet geschikt om als feedreader te kunnen gebruiken.

Oké, terug naar Inoreader dan maar. En naar het gebruik van de RSS Subscription Extension voor Chrome. Recentelijk leerde ik dankzij 10원 Tips, dat er twee manieren zijn om de extensie met Inoreader te gebruiken. Òf je stelt het zo in dat je met een klik op de RSS-knop automatisch wordt geabonneerd òf je configureert het zo dat je eerst een voorbeeld van de feed in Inoreader krijgt te zien.

Dus, als je deze string gebruikt:

http://www.inoreader.com/?add_feed=%s

… word je meteen op de feed geabonneerd, maar…

http://www.inoreader.com/feed/%s

…geeft je eerst een voorbeeld van de feed in Inoreader, waarna je je al dan niet kunt abonneren. Die laatste optie vind ik op dit moment het prettigst, dus die ga ik voorlopig gebruiken.